Članki za poglobljeno 
razumevanje konj:

VEGANSTVO 
i​n konji

- Neja Meta Rojc

Vsak človek, ki trdi, da ima rad živali in jih obenem je, bi se moral resno zamisliti nad tem kako dojema ljubezen.

Od ustanovitve Centra Kiron leta 2008 na delavnicah in taborih nismo nikoli niti pomislili, da bi stregli meso. Drugače si ne predstavljam, da bi lahko učila o pristnem prijateljstvu med človekom in konjem, o spoštovanju in sodelovanju.

V resnici si ne moremo predstavljati groze, ki jo doživlja konj v takem okolju. In mi temu rečemo šport? In kar je še huje, s tem športom naj bi se ukvarjali tisti, ki imajo radi živali? Zato pravim, da bi se moral vsak resno poglobiti v to, kaj zanj sploh pomeni ljubezen.

Če bi bili klasični konjeniški center, bi bilo drugače, tam bi bilo vseeno. Oziroma bi bilo celo bolje, saj klasični trening temelji na ustrahovanju in dominanci nad konjem in človek poln živalskih trupel, še toliko bolj požene strah v kosti konju, ki je za te energije skrajno občutljiv. Ob takem človeku se vsak konj zaveda, da je kaj hitro lahko naslednje truplo, ki bo končalo v njegovem trebuhu. Ko vidiš realno sliko, potem ni več čudno, da so na konjeniških tekmah šotori s čevapčiči nabito polni, kjer hranijo jahače z agresijo, vonj po prežganih truplih pa za konja niso drugega kot grožnja pred katero na smrt beži. Poleg tega je zvezan z usnjeno opremo in nikar ne mislite, da ne prepozna vonja mrtve kože svojega sorodnika na sebi. Da o vsem krutem železju s katerim je trpinčen niti ne govorim. Povrhu vsega pa gledalci na tekmi za konja niso nič drugega, kot ogromen krog zveri, ki preži na svoj plen. 

Je še vedno tako zelo radikalna misel, da je to, kar danes imenujemo šport, pravzaprav mučenje živali?

Niti ne tako zelo daleč nazaj je bila za cerkveno oblast tudi radikalna trditev, da ima ženska dušo. Danes se nam zdi to absurdno, a v resnici nas čaka še veliko takih spoznanj. Dejstvo je, da ko enkrat resnično dvignemo zavest, se nam mnogo stvari, ki so bile prej samoumevne, zdijo etično in moralno popolnoma nesprejemljive.

Po tolikih letih dela s konji, po neštetih poglobljenih vodenih srečanjih med človekom in konjem, je postalo tako zelo očitno in neizpodbitno, kako zelo drugače se konji počutijo ob ljudeh, ki jedo meso in tistih, ki ga ne. 

Prvi smo bili, ki smo vam ponudili alternativo pri delu s konji,
sedaj pa smo zagotovo prvi konjeniški center, ki ponuja 20% popust veganom (na vse Kironove dejavnosti), zato, da podpremo evolucijo odnosa med konjem in človekom!

Zakaj? Več razlogov je:

Najpomembnejši je ta, da se konji veliko bolje počutijo in lažje delajo ob ljudeh, katerih energija ne vsebuje trpljenja in agresije, katera je prisotna v človeku, ki uživa meso in ker naše konjarstvo ne temelji na ustrahovanju, pač pa na medsebojnem sodelovanju, konji veliko lažje spletejo prijateljske vezi z človekom, ki ima manj energije zveri v sebi.

Drugi je ta, da je delo veliko lažje in bolj efektivno, če lahko že začnemo na višjih frekvencah, kjer konji tudi so (in s tem tudi konje manj obremenimo).

To, da način prehranjevanja vpliva na duhovni razvoj pa verjetno za nikogar ni več skrivnost. Ali pač?
Torej tretji pa je preprosto ta, da je nemogoče dojeti koncept božanskega življenja, če se dnevno hranimo z neizmerno grozo in smrtjo. Za razumevanje duhovnega potenciala dela z živalmi in njihovo zdravilnost je predpogoj moralna zrelost in izstop iz nepotrebnih krutosti.